Skip to main content

Jacinto Ela ha presentat el seu llibre durant el Campus de Setmana Santa al CE Torrent de Llops. Foto: AJM

L’exfutbolista Jacinto Ela ha presentat aquest matí el seu llibre Fútbol B: lo que me habría gustado saber cuando era futbolista y nadie me contó, i ho ha fet davant dels assistents al campus de Setmana Santa del Club de Futbol Martorell. Una seixantena de futbolistes d’entre 5 i 15 anys han escoltat les vivències del jugador que va formar part dels filials del RCD Espanyol i del FC Barcelona, entre d’altres.

Ela va penjar les botes als 26 anys, després de passar pel filial del RCD Espanyol, tastar la Premier League amb el Southampton durant dos anys, tornar al filial del FC Barcelona i passar per l’Hércules. Abans dels 30, va decidir posar punt i final a la seva carrera com a futbolista. El seu camí, diu, havia de servir a altres futbolistes (i fins i tot practicants d’altres esports). I això va traduir-se en Fútbol B: lo que me habría gustado saber cuando era futbolista y nadie me contó, una obra en què vol fer veure el que hi ha darrere d’un dels esports que més espectacle genera arreu del món.

L’arribada d’Ela a Barcelona des de les Illes Canàries, amb nou anys, va portar-lo a jugar a L’Hospitalet i a Sant Feliu de Llobregat. Més tard, fitxaria pel RCD Espanyol, tot i les seves reticències a fer-ho. Ela va ser nomenat millor jugador del món amb només 13 anys. I aquesta joventut és la clau, diu, per a conèixer què es mou fora dels terrenys de joc: “te n’adones que ets molt jove per haver viscut el que has viscut, i que quan et retires, al capdavall no saps res. El futbol és tan potent que també et forma com a persona, però agafes vicis que després veus que en altres feines no pots repetir”.

Sobre el títol del libre, Ela admet que la cara A del futbol és “la més petita, la que només viu un 1 o un 2%, i jo he explicat el que vivim la gran majoria”. Per això, diu, s’ha de poder parlar de soledat, moments difícils o etapes dures dins del futbol. No tot és de color de rosa, reconeix. L’exjugador i ara escriptor posa l’exemple del jugador del FC Barcelona, André Gomes, qui va reconèixer fa poques setmanes que la pressió i les expectatives que hi havia sobre ell van portar-lo a sentir-se incòmode dins del vestidor blaugrana. “Fútbol B està fet per a André Gomes, ho tinc claríssim”, diu Ela. I també parla d’Ousmane Dembelé, integrant del FC Barcelona i que ha patit una lesió que l’ha deixat apartat de l’equip durant molt de temps.

CF MARTORELL

Autor CF MARTORELL

Més entrades de CF MARTORELL

Deixa un comentari